Chorvatská jídla, která musíme ochutnat!

Ohodnotit

Chorvatská kuchyně je velmi pestrá a zdravá. Pokud do Chorvatska zavítáte doporučujeme ochutnat následující jídla! Nebudete jistě litovat.

  1. Paški sir – Slaný ovčí sýr z ostrova Pag. Svou unikátní chuť má díky aromatickým bylinám (tymiánu, šalvěji, rozmarýnu), které spásají ovce, z jejichž mléka se sýr vyrábí. Servíruje se často v podobě tenkých trojúhelníku s  dalmatským pršutem nebo se strouhá na těstoviny s mořskými plody.
    ch1
  2. Pašticada –  Masitý pokrm, který je dalmatskou specialitou. Hlavní ingrediencí je hovězí maso naložené na 24 hodin do marinády z červeného vína, česneku a směsi bylinek. Během vaření se pak přidávají sušené švestky, mrkev, cibule, muškátový oříšek a hřebíček a výsledkem je jídlo lahodné a výrazné chuti. Nejčastěji se servíruje s domácími bramborovými noky. Pašticada se obvykle vaří při různých slavnostech.ch2,5
  3. Crni rižot –  Další pochoutkou je černé rizoto  s mořskými plody, olihní a sépií. Černou barvu způsobí inkoustové váčky sépie. ch3
  4. Brudet –  Tento pokrm je směsí různých ryb či mořských plodů, které se vaří ve vlastní šťávě a v rajčatové omáčce. Ryby se vaří na mírném ohni pomalu a podávají se většinou s kukuřičnou kaší.ch5
  5. Riba na gradele i blitva – Nejrůznější grilované ryby jsou dalším oblíbeným pokrmem. Podávají se s bramborami vařenými s mangoldem (listová zelenina podobná špenátu).ch4
  6. Tartufi –  Istrie je vyhlášená lanýži. V Chorvatsku se lanýže dají pořídit za polovinu ceny, než za jakou je koupíte u nás. Pomocí lanýžů ochucují Chorvati omelety, těstoviny či z nich vyrábí různé omáčky.ch6
  7. Janjetina s ražnja – V Chorvatsku velmi populární způsob přípravy jehněčího masa. Jehně se opéká nad žhavým uhlím ze všech stran. Podává se nejčastěji se salátem a jarní cibulkou.ch8
  8. Fuži i pljukanci – Vynikající jsou také domácí těstoviny, které se podávají s nejrůznějšími omáčkami nebo s lanýži.

ch7

Zdroj: www.g.cz

Napsat komentář

Zobrazit tlačítka
Skrýt tlačítka